SACHSENHAUSEN CONCENTRATION CAMP

Under tisdagen tog vi tåget till Uranienburg där vi besökte Sachsenhausen koncentrationsläger som ligger några mil utanför Berlin. Det är verkligen värt att besöka. Inträdet är gratis. Det var nästan obegripligt att jag stod på samma ställe där människor hållts fångna i så hemska förhållanden. Det är viktigt att man inte glömmer bort vad som hände, för det får inte hända igen.


Vi tog tåget från Friedrichstraße till Uanienburg vilket tog nästan 45 min.




Sachsenhausen ligger ca 2 km från Uranienburgs tågstation.


En översikt över området. Den trekantiga inhägnaden är själva fångdelen.


Museumdel.


Ingång till fångdelen.


"Arbeit Macht Frei" stog det på grinden in till själva "lägerdelen" vilket betyder Arbete gör en fri.


"NEUTRALE ZONE. Es wird ohne anruf sofort scarf geschossen" vilket betyder ungefär "Neutral Zon. Du kommer inte att kallas tillbaka, skjuts omedelbart." Den neutrala zonen var ungefär två meter bred och precis vid strängslet. Om fångarna betredde neutrala zonen blev de omedelbart skjutna. Ibland rusade fångar rakt över zonen och in i staketet när de inte orkade mer. Jag läste även att vakterna roade sig med att ta fångarnas hattar och slänga in dem i den neutrala zonen; de skjöts om de försökte hämta hattarna, men även om de lät bli.


Här stog tidigare baracker.


En utav barackena som fångarna bodde i. Idag finns det bara två stycken kvar. De ser dock inte ut exakt som de gjorde under andra världskriget. De ha nämligen brunnit och är återuppbyggda med en del originaldelar.


Här tvättade fångarna sina fötter. På mognarna när de hade väkts hade fångarna en kot stund att tvätta sig. De stängdes flera stycken in i små tvättrum där det var så trångt att man var tvungen att kämpa för att kunna tvätta sig.Det hände att SS-vakterna dränkte fångar i fotbassängerna.


Sovsal. De klämdes in så många att de kunde ligga flera stycken i samma säng och det var nästintill omöjligt att vända sig i sömnen. Om man behövde gå på toa under natten riskerade man att förlora sin liggplats.


Fängelsecell. Vissa fångar fick sitta i mökercell i flera veckor i sträck. Cellen var kolmörk och de fick varm mat endast någon gång ibland.


Här hängdes fängelsefångarna upp i armarna.




I källaren till huset där köket låg. I källaren satt fångar som hade kökstjänst och skalade potatis. Det fanns fler målningar på väggen. Samtliga målningar målades dock efter andra värdskriget, då ryssarna hade tagit över lägret och höll politiska fångar och krigsfångar.


Kökshuset hade gjorts om till museum om olika fångar. Här fanns bland annat "Book of the dead". Jag läste att fångar fick agera försökskaniner och pröva skor som skulle användas av tyska armén. De fick springa över en terrängbana. Men inte nog med det. SS-vakterna tyckte att det var "kul" att låta fångarna springa i för små skor bärandes på tunga säckar.










"In memory of the victims of Sachsenhausen concentation camp"


Krematiorierna.


När ryssarna tog över byggdes lägret ut med en extra del.

Vi såg även sjukdelen. Där utfördes även de hemska experimenten. Vi såg operationsbord där de dissikerade fångar som hade dött och källaren där lik förvarades. De prövade bland annat hepatit virus på helt friska pojkar mellan 8 och 15 år. Det värsta ä att de skar ut bitar av levern medan de va vakna, helt utan bedövning. Fångar som hade tatueringar kallades dit men kom aldrig tillbaka. När fångarna sedan befriades hittade man bukar med skinnbitar med tatueringar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0